Nieuws

AFGELAST | Deventer Verhaal: lezing over Deventer tussen middeleeuwen en moderne tijd

De lezing is komen te vervallen vanwege de nieuwe coronamaatregelen.

Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal organiseert op donderdag 2 december a.s. een lezing over Deventer tussen de middeleeuwen en de moderne tijd. Paul Holthuis, oud geschiedenisdocent en schrijver, komt vertellen over Deventer dat startte als open stad met muren maar eindigde als een gesloten stad met wallen.


Middeleeuwen versus moderne tijd

Deventer ondergaat tussen 1596 en 1621 een ingrijpende transformatie. De middeleeuwse stenen ommuring wordt vervangen, grotendeels door aarden wallen en bolwerken. Ook de haven wordt binnen de stad gebracht. De nieuwe situatie houdt de stad tot 1874 gevangen in een onverbiddelijk korset dat op den duur meer als een dwangbuis gaat aanvoelen.


Negatieve effecten

De aanleg van de nieuwe wallen heeft een zware aanslag op financiën van de stad betekend. Maar het leverde ook werkgelegenheid op. Desondanks zijn er nu voldoende aanwijzingen dat de negatieve effecten van de omwalling van Deventer een grotere impact op de stad en haar inwoners heeft gehad dan gedacht. In de lezing gaat Holthuis verder in op deze transformatie. Wat zijn de achtergronden, in welke vorm was zij gegoten en wat waren bijvoorbeeld de consequenties voor stad en inwoners?


Lezing door Paul Holthuis

De spreker tijdens deze avond over Deventer tussen de middeleeuwen en de Moderne Tijd, ook wel Nieuwste Tijd genoemd, is Paul Holthuis. Hij heeft geschiedenis gestudeerd in Groningen en werd later docent. In 2002 werd hij lerarenopleider voor het schoolvak geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1993 bracht Holthuis het boek Frontierstad bij het scheiden van de markt: Deventer: militair, demografisch, economisch, 1578-1648 uit. Later schreef hij verschillende artikelen over Deventer, als laatste in 2019 in de Atlas van historische verdedigingswerken in Nederland, Overijssel en Gelderland.


Informatie en reserveren

U bent donderdag 2 december a.s. van harte welkom in de Bergkerk aan Bergkerkplein 1 te Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 60 minuten. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis en mét een coronatoegangsbewijs.

Vooraf reserveren is verplicht via www.deventerverhaal.nl/reserveren. Er zijn max. 50 plaatsen!


Lezingenreeks

De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuwverworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *