Nieuws

Eerste respons enquête: (t)huis in coronatijd: hoe beleef jij dit?

De coronapandemie heeft op veel gebieden grote impact en dit blijkt ook wel uit de eerste reacties op onze enquête ‘(T)huis in coronatijd: hoe beleef jij dit?’. Duidelijk is al wel dat de buitenruimte enorm wordt gewaardeerd. Een bottleneck is bijvoorbeeld de entree die eigenlijk altijd te klein is, net als veel eettafels. Om een completer beeld te schetsen, hebben we de deadline voor de enquête verlengd naar 31 oktober en vragen we jou mee te doen.

Architectuurcentrum Rondeel is benieuwd: hoe tevreden ben jij met jouw huis, nu we allemaal veel meer thuis moeten blijven? Kijk je anders aan tegen jouw huis vóór en in coronatijd? Heb je jouw huis anders ingericht om thuiswerken mogelijk te maken? Of improviseer je? Architectuurcentrum Rondeel is benieuwd en heeft een enquête over de veranderde woonkwaliteit samengesteld. Ben je net zo benieuwd naar de resultaten als wij? Doe dan mee!

Een kijkje achter de voordeur…

Voor het onderzoek hebben we een enquête samengesteld met een aantal (meerkeuze)vragen om een indruk te krijgen van jouw woonsituatie. We beginnen met de karakteristieken van de woning waarin je woont en de woonomgeving. Ook de eigen buitenruimte bij jouw huis komt daarbij aan de orde. Daarna gaan we in op de geschiktheid van de woning ten tijde van de lockdown en vóór het coronatijdperk. Wat voor aanpassingen heb je aan jouw huis gedaan en zijn deze blijvend? Hier kun je aangeven wat er goed beviel, wat er verbeterd kan worden en wat je daadwerkelijk verbeterd hebt. Hier heb je volop gelegenheid om dingen te delen, wat je opmerkt, wat je verrast of verbaast (positief of negatief).

Vervolgens stellen we een aantal vragen over jouw huishouden. Om beter zicht te krijgen op de impact van corona op het leven thuis stellen we nog wat vragen over hoe je bepaalde aspecten van je huis en je directe woonomgeving ervaart tijdens de coronaquarantaine en het huidige tijdperk van zoveel mogelijk thuisblijven. We gaan expliciet in op de ruimtes die je gebruikt en op thuiswerken en andere bezigheden. Voor respondenten met minderjarige kinderen thuis wordt ingegaan op de begeleiding bij onderwijs thuis. We eindigen met een paar algemene vragen.

Om de resultaten van de enquête straks te kunnen illustreren, zoeken we nog illustraties. Heb jij iets wat we kunnen gebruiken? Zoals een filmpje, gedicht, foto, tekening, spreuk, verhaal, brief aan je oma… iets wat kenmerkend was/is voor de lockdown. Deze kun je aan het einde van de enquête inzenden.

START ENQUETE

Respondent Maarten in coronatijdperk

Enquete (t)huis in coronatijd - Rondeel Deventer 1

Maarten woont samen met zijn vrouw en 2 jongens in Steenbrugge. Hij vertelde al eerder dat hij eigenlijk in de binnenstad wilde wonen met koffietentjes dichtbij, maar nu – in coronatijd – is hij blij dat hij in een buitenwijk aan de rand van de stad woont.

De bank in zijn woonkamer fungeerde als centraal rustpunt in huis. Zijn eettafel was het activiteitencentrum voor lesgeven, thuiswerken en knutselen. De tuin was een plek om te spelen, eten, tuinieren en uit te rusten. Biologieles vond plaats in de tuin en daar werd ook gekampeerd in het geïmproviseerde buitenland. Er was genoeg ruimte om het huis in eigen tuin en in de openbare ruimte voor het huis. Gelukkig waren de voorzieningen voldoende dichtbij.

Zijn ontwerpwerk was prima vanuit huis te doen, maar de communicatie met collega’s was wat minder makkelijk. Er werd een extra werkplek ingericht, die ook na corona in gebruik zal blijven. Thuiswerken was daardoor gemakkelijker en het gaf extra flexibiliteit.

De voortuin werd eindelijk verder ingericht en er werd een moestuin aangelegd. Garage werd opgeruimd en werd net als het schuurtje ingericht.

Eerste respons op onze enquête

Een eerste impressie van wat voorlopige antwoorden die we hebben ontvangen:

  • Buitenruimte wordt zeer gewaardeerd om te lezen, relaxen, genieten van de buitenlucht, tuinieren en kinderen te vermaken met schommel, trampoline en barbecue. Je leefwereld wordt vergroot en bezoek ontvangen op 1,5 meter afstand is makkelijker. Een extra woongebiedje in een volle stad is prettig. Zelf voedsel kweken geeft structuur aan je dag en je kan er fijn op uitkijken vanuit je woning. Buitenruimte maakt blij!
  • Groen in de buurt wordt vooral gebruikt voor hardlopen, wandelen, fietsen en genieten in het park.
  • Belangrijk: geschiktheid woning om bezoek te ontvangen.
  • Vooral de entree blijkt een bottleneck te zijn in de 1,5 metersamenleving. Deze is eigenlijk altijd te klein, net als veel eettafels.
  • Intelligente verbintenissen worden aangegaan met partner op een ander adres, met meerderjarige kinderen of met ouders. Deze worden aangegaan voor liefde, behoefte aan contact, mantelzorg en om niet te vereenzamen.
  • Fit blijven lijkt voor de één een probleem en voor de ander gaat het goed. Rennen, roeien, wandelen, fietsen en thuis meer bewegen worden genoemd.

START ENQUETE

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *