AgendaAlgemeendiscussie

27-03 | Derde Goede Gesprek | Hoogbouw in Deventer, hoe hoog mag het zijn?

Deventer heeft de ambitie om de komende jaren 11.000 woningen toe te voegen en vooral door verdichting in de bestaande stad. Hoger bouwen komt dan snel aan de orde. Hoogbouw, of hoger bouwen, wordt vaak gezien als dé oplossing voor meer woningen op minder ruimte, met een nieuwe stedelijke woonkwaliteit. We zien verleidelijke beelden van woontorens met verticale bossen in een aantrekkelijke openbare ruimte vol met werkende, lopende en spelende mensen. Maar klopt dat beeld? Brengt hoogbouw die gewenste levendige en aantrekkelijke stad die we willen zijn? Daarover gaat het derde ‘Goede Gesprek’ op 27 maart bij MIMIK. Kom je ook? Je kunt je onderaan deze pagina aanmelden.

Hoogbouw is de laatste decennia bij veel steden terug in beeld. Tussen vakgenoten vindt een stevige discussie plaats over de vermeende voor- en nadelen van hoogbouw ten opzichte van middelhoge compacte woonmilieus. De meningen verschillen of je met  hoogbouw kwaliteit maakt waar mensen ook willen wonen. Is hoogbouw ‘luie stedenbouw’ ten faveure van het ego van de architect en de stadsbestuurder of voor de ontwikkelaar een middel om een project dicht te rekenen? Anderen stellen dat hoger bouwen ook een oplossing kan zijn en dat je er niet bang voor moet zijn.

Hoogbouwvisie Deventer

De gemeente Deventer werkt aan een hoogbouwvisie. Deventer heeft geen traditie in hoog bouwen, afgezien van enkele incidentele woontorens op herontwikkelingslocaties en de naoorlogse woonflats uit de wederopbouwperiode. Hoger bouwen in Deventer met het historische stadsgezicht is al snel hoger dan 5 tot 6 lagen. Hoger bouwen leidt ook in Deventer tot verhitte en emotionele discussies tussen voor- en tegenstanders.

Als Architectuurcentrum Rondeel willen we het gesprek over hoogbouw vooral voeren over principes die altijd moeten gelden als je in de stad hoogbouw gaat toevoegen. Maar hoogbouw is voor ons geen must, wellicht zijn compacte middelhoge woonmilieus wel passender voor Deventer.

We zijn niet de eerste stad die nadenkt over hoogbouw, dus we willen goede en slechte voorbeelden uitwisselen en leren van ervaringen elders. En vanzelfsprekend moeten we het ook hebben over de rol van de overheid en hoe de overheid wil en kan sturen op de kwaliteit van de hoogbouw.

Het programma op 27 maart 2023

Locatie: MIMIK, Achter de Muren Vispoort 8-10 in Deventer.

Start om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

In het derde Goede Gesprek wordt in een drietal korte inleidingen hoogbouw vanuit verschillende perspectieven benaderd.

  • Maarten Douwe Bredero (architect) neemt ons aan de hand van een aantal iconische hoogbouwprojecten mee in de fascinatie voor hoogbouw vanuit het perspectief van de architect.  
  • Bert van Breugel (architect – partner van architectenbureau INBO) zal ingaan op  het ontwerp van hoogbouw vanuit de context van de omgeving aan de hand van zijn ontwerp voor het gebouw Little C in Rotterdam.
  • Henk Snel (stedenbouwer gemeente Zwolle) laat ons kennismaken met  het binnenstedelijke project Kraanbolwerk als onderdeel van de ontwikkeling de grachten in Zwolle. Ook is in Zwolle onlangs een hoogbouwvisie vastgesteld.

Daarna is het woord aan de zaal. Onder leiding van Andries van den Berg gaan we in gesprek met elkaar en met de inleiders. Als resultaat willen we een aantal principes benoemen, een soort toolkit voor hoogbouw in Deventer, met aandachtspunten en   randvoorwaarden die wij aan de gemeente als inspiratie meegeven bij de ontwikkeling van hoogbouwvisie.

We sluiten de avond om 22.00 uur af met een borrel.

AANMELDEN VOOR HET DERDE GOEDE GESPREK

    Aanmelding voor het derde Goede Gesprek | Hoogbouw in Deventer, hoe hoog mag het zijn?

    E-mailadres *

    Telefoonnummer *

    Aantal personen *

    * Verplicht veld
    ** Deelname in volgorde van aanmelding

    Publiciteit is welkom! Deel dit via:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *