Nieuws

Stadscafé helpt met verder ontwikkelen van initiatieven

 

Stadscheque van 2500 euro voor het beste idee

Geweldig, creatief, verbindend, kindvriendelijk, waardevol, stadse versie van naoberschap. Het publiek is lovend in haar reacties op de ideeën die drie initiatiefnemers presenteren tijdens het Stadscafé D5 van Architectuurcentrum Rondeel en de provincie Overijssel. Ook de jury blijkt onder de indruk van de inspirerende initiatieven om Deventer te laten bruisen.Hun besluit aan het einde van de avond is eensgezind. Maar ze hebben nog wel een verrassing in petto.

Het Stadscafé D5 vindt plaats in Broodbode Deventer aan de Grote Overstraat 29. Daar staan op dinsdag 21 mei om 20.00 uur de stoelen klaar voor iedere inwoner van Deventer die zijn of haar stad een warm hart toedraagt. Drie lokale initiatiefnemers pitchen er hun idee om de binnenstad nog aantrekkelijker, gezelliger, veiliger en toekomst bestendiger te maken.Het beste idee krijgt een stadscheque van 2500 euro als aanmoedigingsprijs om de realisatie ervan dichterbij te brengen.Het Stadscafé wordt georganiseerd door Architectuurcentrum Rondeel in samenwerking met de provincie Overijssel.Bart Ellenbroek, stadsbeweger en beleidsontwikkelaar stedelijk gebied, is vanuit de provincie de aanjager van wat het beste past bij Deventer. Hij is enthousiast over het Stadscafé. ‘’Het is een fantastisch podium om mensen die goede ideeën hebben op weg te helpen en daarmee de stad Deventer in beweging te krijgen.’’
Wilma Mensink leidt de avond in goede banen, want er wordt niet alleen gepitcht door de drie initiatiefnemers, er staat meer op het programma. Dylan Vermaas vertelt over het idee dat hij presenteerde tijdens een eerder gehouden Stadscafé. Daarnaast stelt Het Loket van de Mogelijkheden zich voor. En er is muziek van toetsenist en zangeres Jonneke Siebrand.

Driekoppige jury

Voor aanvang van de pitches introduceert Wilma Mensink de driekoppige jury.Waar gaan zij op letten? ‘’Ik wil weten of iemand benul heeft van zijn eigen idee. En het moet magnetisch genoeg zijn voor anderen’’, antwoordt beeldend kunstenaar Loes ten Anscher (Deventer). Daan Josée van architecten- en ingenieursbureau Kristinsson (Deventer) gaat vooral letten op de vitaliteit van het idee. Frans Holleman van BPD (Bouwfonds Property Development, Hoevelaken) vindt het belangrijk dat een initiatief realiseerbaar is.
De pitches

Speeltuin voor kinderen en Stadshof: een oase van rust
Kim Harbinsky bijt als eerste het spits af. Ze is samen met Ivan eigenaar van Broodbode Deventer.In samenwerking met Wonen Boven Winkels is de muur aan de achterzijde van hun pand doorgebroken en vervangen door een glazen pui. Zo is een doorgang gecreëerd naar een historische binnentuin waar hun gasten op het terras kunnen genieten van de lunch. ‘’Het is een uniek plekje midden in het centrum. Een oase van rust’’, vertelt Kim Harbinsky. Ze hebben nog meer plannen en daarvoor is financiering nodig. Het eerste idee is om een speelgelegenheid voor kinderen te maken. ‘’Achter een luik in de eeuwenoude muur bevindt zich een kleine tuin. Wij zijn niet de eigenaar van dat stukje grond, maar het is een mooie plek waar kinderen veilig kunnen spelen. En als dat niet lukt, maken we in onze eigen binnentuin een hoekje vrij voor een zandbak en klimtoestellen.’’Daarnaast willen Ivan en Kim Harbinsky een rol spelen in de ontwikkeling van een Stadshof, een plan dat al ettelijke jaren bestaat. Verborgen tussen de historische panden van de Lange en Korte Bisschopsstraat en de Grote Overstraat ligt een prachtig stuk groen dat voor iedereen onbereikbaar is. ‘’Het doel is om meerdere tuinen met elkaar te verbinden en daar een Stadshof van te maken, zodat iedere inwoner van Deventer van deze oase van rust kan genieten. De eerste stap hebben wij gezet door zelf een binnentuin te openen.’’ Ze hopen dat hun initiatief andere ondernemers over de streep trekt.

Hoe gaat het met Dylan Vermaas en zijn initiatief
Dylan Vermaas pitchte twee jaar geleden over zijn idee voor de herinrichting van een binnentuin aan de Duivengang, grenzend aan zijn lunch- en eetcafé De Expeditie aan de Smedenstraat 9. Zijn pitch werd destijds beloond met de stadscheque. Het braakliggende terrein had veel potentie, maar was niet van hem. Gelukkig werkte de verhuurder mee en het resultaat mag er zijn, vindt Dylan Vermaas. ‘’Het opknappen kostte veel geld en tijd. We hebben veel hulp gehad, ook van de gemeente en de provincie. Wat ik jullie mee wil geven is: Laat je goed adviseren en zorg dat je een uitgewerkt plan hebt.’’

Met hulpvraag naar Het Loket van Mogelijkheden
Nog twee pitchers te gaan, maar eerst krijgt Mathijs Mulder de kans uit te leggen wat Het Loket van Mogelijkheden is. ‘’Dit loket wordt georganiseerd vanuit de gemeente Deventer en Saxion Hogeschool Deventer. Het wordt bezet door een team van studenten van Saxion van verschillende opleidingen. Wij zijn op zoek naar vraagstukken van burgers, ondernemers en vrijwilligers. We willen ze minimaal een stap of een contact verder helpen.’’ Aanmelden voor een gesprek kan via de website loketvanmogelijkheden.nl.

Kleding inzamelen via de ReBox
Het idee van Jurgen Terlouw van de ReShareStore van het Leger des Heils in Deventer heeft een sociaal karakter: kleding inzamelen voor andere Deventenaren die het niet kunnen betalen. Terlouw is op zoek naar bedrijven en organisaties waar twee ReBoxen mogen worden geplaatst. ‘’Klanten en medewerkers stoppen er kleding in en als de boxen vol zijn,halen wij ze op. Dit levert voor 100 kilo aan kleding 100 euro op. Het geld wordt omgezet in cadeaubonnen van 10 euro die worden uitgereikt aan onder meer de gemeente en de Voedselbank. In onze winkel aan de Keizerstraat kunnen klanten er kleding voor kopen. De gemiddelde prijs van een artikel is 5 euro.’’ Terlouw wil het idee in Deventer op de kaart zetten. Het plaatsen van de boxen kost ongeveer een half jaar tijd, vandaar dat hij alvast 250 mensen blij wil maken met een cadeaubon. De stadscheque wil hij voor dit doel gebruiken.

Breed draagvlak nodig voor tijdbank
In haar pitch lanceert Liliane van Onzen, maatschappelijk werker, haar initiatief voor een tijdbank. Ze liep al jaren met het idee rond. ’’Ik ben nu 40 en denk na over wat geeft waarde en hoe wil ik mijn leven verder inrichten. Je inzetten voor een ander is betekenisvol’’, vindt ze. Wat is een tijdbank? Simpel gezegd: een bank waarin je kennis, talenten en diensten kunt delen en waarbij wordt gegeven en ontvangen in uren. Waarom dit een goed idee is? ‘’Omdat het bijdraagt aan een vitale binnenstad en aan de stad als geheel, omdat mensen kennis en kunde in kunnen zetten ten behoeve van anderen.’’ Wat ze zoekt, is samenwerking. Er is een breed draagvlak nodig voor het opzetten van de tijdbank, meent Van Onzen. Ze wil een kerngroep vormen om het idee verder uit te werken, want er zitten veel haken en ogen aan. Denk bijvoorbeeld aan een website en software.

En de winnaar is….

Na de laatste pitch houdt de jury beraad. De spanning stijgt, want het duurt even voordat de jury terugkomt om de winnaar bekend te maken. Het besluit is door de driekoppige jury eensgezind genomen. Ze honoreren het idee van Liliane van Onzen. Niet met één, maar met twee stadscheques van ieder 2500 euro. ‘’We denken dat je niet genoeg hebt aan een cheque’’’, onderbouwt Loes ten Ascher hun beslissing. ‘’Daar is het plan te groot voor. Er zal onder meer een website of app moeten worden gebouwd.’’
‘’De Stadshof toegankelijk maken, is een mooi initiatief’’, vindt jurylid Daan Josée. ‘’We zijn ook enthousiast over Kim’s voorstel voor een speeltuin, maar we missen een plan.’’ De jury adviseert Kim en Ivan Harbinsky om beide ideeën verder uit te werken en planmatig te onderbouwen en ze daarna opnieuw te presenteren.
De jury is vol lof over het idee van de ReBox van Jurgen Terlouw van de ReShare Store van het Leger des Heils. Hij heeft de boel al goed voor elkaar, vindt de jury. Frans Holleman had nog één tip: ‘’Probeer ook een Deventer tintje zichtbaar te maken.‘’

Verslag: Elisabeth van Horen, Apeldoorn

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *